BIENNAL 2006

PLANTEJAMENTS

En un moment de recuperació de les llibertats nacionals i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana naixia l’any 1977 la primera Mostra d’Art. En aquella ocasió, solament hi exposaren artistes de Sant Cugat, a fi que fos un repàs de com estaven les arts plàstiques en la vila. Aquella primera edició es va exposar a Sant Cugat i a Camprodon.

A partir d’aquella primera experiència i sempre sota la direcció del seu creador Josep Canals, la Mostra ha crescut amb els anys com alternativa plàstica, convertint-se en una biennal important a Catalunya, tot implicant-s’hi institucions i empreses.

L’any 2006, és celebrà la XV Biennal d’Art Contemporani Català, i amb ella es celebrà el 30è aniversari d’aquesta alternativa plàstica

BIENNAL 2006

 

És la quinzena edició d’aquest fet descentralitzador del nostre art, nascut a Sant Cugat del Vallès l’any 1977, i des d’aleshores fins avui, aquest destacat certamen artístic ha escrit una història que és paral·lela a la de Catalunya, i en ell s’hi reflecteixen els grans esdeveniments socials i culturals, dels quals la biennal n’ha format part –Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, Fòrum de les Cultures –Batcelona 2004-, esdeveniments que ha viscut el nostre país en els trenta anys.

Des del moment de la seva fundació, ha estat una proposta de col·laboració entre l’activa societat civil i les institucions, que es comprometen vers les propostes més noves dels nostres artistes des de les comarques. Això ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

La biennal ha apropat l’art contemporani a la societat en general i ha incentivat la pluralitat i el contrast dels diferents llenguatges plàstics, a diferents indrets de la nostra geografia, aspecte que es continuarà en l’edició de 2006.

SANT CUGAT presenta al país una nova forma de veure, apreciar i entendre millor l’Art Contemporani Català.

XV BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2006

En uns moments de canvis successius i ininterromputs de la societat actual, la XIV Biennal Mostra d’Art Contemporani Català 2006, vol ser un toc d’atenció dirigit a la societat, mostrant alguns dels artistes més creatius del nou segle.

La cultura necessita creadors, a més d’espectadors, i els creadors necessiten un ajut difós, imparcial i generalitzat a la seva base, amb ajudes senzilles, poc espectaculars, que no es veuen i no es capitalitzen en els mitjans, però que creen clima de creativitat. Només en aquest context una cultura pot respirar amb vitalitat, i això és el que ha intentat fer la biennal, durant els últims trenta anys, tot unint el segle XX, amb el XXI.

L’edició del 2006representa un alè d’aire fresc i d’esperança cap a l’art d’avui i cap una motivació de la societat vers l’espiritualitat de l’ésser humà.

Els plantejaments d’aquesta alternativa plàstica descentralitzadora d’art jove, sorgida a comarques, ha aconseguit amb els anys agrupar en la seva organització a diferents sectors implicats en l’art dels nostres dies. Així, el jurat sempre ha estat format per representants dels galeristes, artistes, historiadors, crítics d’art i la Universitat. Empreses civils també han esponsoritzat l’exposició i diverses institucions han fet possible el seu recorregut itinerant.

La Biennal d’Art Contemporani Català és l’única manifestació d’aquestes característiques que existeix al continent europeu. .

JURAT

El jurat de la XV Biennal d’Art Contemporani Català 2006 representa el sector de les arts plàstiques a Catalunya i està format per: LLUÍS CAMPINS, director del Museu de Sant Cugat, IVÁN DE LA NUEZ, director d’exposicions de l’I.C.B. al Palau de la Virreina de Barcelona, ESTER FERRANDO, artista plàstic de Tarragona, ANTONI JOVÉ, historiador de l'Art i coordinador del Centre d'Art la Panera de Lleida, JOSEP PARERA, crític d’Art i responsable d’Acció d’Art a l’Obra Pública –GISA-, RICARD PLANAS, director de la revista bonart de Girona, CARLOS VELILLA, vicedegà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i JOSEP CANALS, director de la Biennal i membre de l’associació (art)catalunya.

EXPOSICIÓ

Amb els artistes seleccionats pel jurat, es realitza una exposició itinerant per Catalunya i el Principat d’Andorra, d’abril de 2006 a desembre de 2007.

RESUM

La Biennal Mostra d’Art Contemporani Català és una biennal d’art d’ampli prestigi avui reconegut al país, sorgida de la seva activa societat civil que ha aconseguit implicar-hi diferents administracions públiques i privades.

En aquesta nova edició la Biennal serà fidel reflex del que és el país i els seus artistes, ja que s’intentarà que els que siguin seleccionats representin l’art que es fa a tot el territori.


TORNAR A LA BIENNAL

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2006