Tharrats, Joan Josep

 

Joan Josep Tharrats i Vidal (Girona 1918 - Barcelona 2001), pintor de renom internacional que mercès a la seva capacitat de treball destacà també com a escriptor i col·laborador amb articles en diferents publicacions. Fundador de la revista Dau al Set, que donà nom al primer grup d’art d’avantguarda de la postguerra del nostre país.

Fou un dels capdavanters de l'avantguarda catalana de la postguerra. Evolucionà des d’una abstracció lineal d'influència surrealista, amb Dau al Set, a un informalisme de textura rica, color abundant i grafia lliure. En el seu univers màgic les formes hi fluctuen lliurement. Tingué una versió pròpia de les tècniques d'estampació (maculatures) que li permeteren aconseguir creacions fantasioses. També va fer cartells, il·lustrà llibres i va fer murals, vitralls, mosaics, joies i fins i tot escenografies d'òpera.

La seva pintura recrea un món còsmic preciosista a través d’una gran riquesa de colors, detalls i matisos. Tharrats també realitzà obra tèxtil i catifes a la Casa Aymat de Sant Cugat, i als anys ‘80 i ‘90 col·laborà amb Carles Delclaux a Girona, per tornar a endinsar-se en el món tèxtil, realitzant novament una vintena d’obres.

Fou nomenat membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, rebé la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d'Espanya.

L’any 1991 naixia la Fundació Tharrats d’Art Gràfic a Pineda de Mar, resultat de l'estreta relació existent entre l'artista i aquesta població, que disposa d'un fons d'art fruit de la donació feta per Tharrats de tota la seva obra gràfica i de més de 500 peces de la seva col·lecció particular.

La seva obra es troba a museus i col·leccions públiques i privades de tot el món.

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2007