2002 - EXPOSICIONS ANTERIORS

GENER

SALA 1 - GERARD SALA - Pintura i escultura
SALA 2- SANT CUGAT, ELS PRIMERS ARTISTES - JOSEP GRAU GARRIGA, FRANCESC CABANAS ALIBAU, TERESA FARRÈS i JOSEP ROYO

Gerard Sala té una pintura gestual amb domini dels blaus, que ocasionalment trenca amb malves i vermells. La figuració queda sotmesa al ritme que imposen els sentits i les seves obres esdevenen superficies plenes de lirisme. Identificat amb alguns plantejaments del Romanticisme d'una banda, i del Taoïsme de l'altra, el seu treball es diversifica darrerament també a través de l'escultura i la poesia.

Els primers artistes - En la segona meitat del segle XX, la que llavors encara era vila de Sant Cugat entrava amb força dins la història de l'art del segle XX, mercès, bàsicament a quatre creadors locals, que impulsaven projectes que van mereixer un reconeixement innegable.


GERARD SALA


FEBRER

SALES 1 i 2- BUDESCA - Pintures
"... Joaquim Budesca s'ha trobat a ell mateix dins de l'art i ha acceptat amb naturalitat la serenor que li venia de les pulsions emocionals que traslladava a la pintura. Les passions immediates han passat i ha quedat el sentiment pur. L'abrandat amor que sentia pel paisatge al qual pertany, s'ha alliberat de complicacions imaginatives i ara brulla amb netedat expositiva des de la veu interior del pintor". Josep Mª Cadena, crític d'art


BUDESCA


MARÇ

SALA 1 - NEUS COLET - Escultura
SALA 2 - CLAVÉ, MIRÓ, TÀPIES - Obra Gràfica

COLET sol treballar amb ferro les seves obres, però la seva evolució constant la porta a explorar totes les possibilitats aprofundint més en allò que desperta el seu interès. En els darrers treballs ha incorporat el gravat a les seves escultures, unint subtils volums i cercant la màxima expressivitat emotiva mitjançant símbols minimalistes. Juga tant amb les planxes com amb les estampes i el resultat és una atractiva interacció entre la idea i el seu procés de plasmació física.

CLAVÉ, pintor, dibuixant, gravador i escenògraf, nascut a Barcelona el 1913, és considerat un dels artistes més importants i respectats arreu del món, per la seva aportació al món de l'art i la seva intensa trajectòria artística.
MIRÓ pintor i escultor nascut a Barcelona el 1893 és una de les personalitats més importants del l'art contemporani mundial.
TÀPIES pintor i teòric de l'art, nascut a Barcelona el 1923, va ser membre del mític grup Dau al Set i com els anteriors artistes és un dels més importants a nivell mundial de la plàstica d'avantguarda.


NEUS COLET


Colet, Neus
Cilindre amb dues cares
15x20x70 cm
Ferro, aiguafort i paper
2001

ABRIL

SALA 1 - ROSA AGENJO - Pintures
SALA 2 - JOAQUIM MUNTAÑOLA - Dibuxos

AGENJO rememora amb l'exposició "Octavià" la vila de Sant Cugat i el seu passat romà, amb els vestigis arqueològics encara vigents, que l'artista ha escollit com fil conductor. En aquesta exposició, presenta unes obres que dedica a la dona, dins un ambient pastoril i bucòlic que plasma mitjançant muntanyes i rierols, fent una al·legoria poètica de les avantpassades vallesanes en època primaveral.

JOAQUIM MUNTAÑOLA (Barcelona 1914), dedicat tota la vida al dibuix humorístic, durant vint anys, ha estat il·lustrador de l'acudit diari del periòdic "La Vanguardia" de Barcelona, ha fet textos i dibuixos per diferents mitjans informatius d'àmbit nacional i és conegut arreu per les seves historietes setmanals en el clàssic TBO.
El mateix dia de la inauguració, MUNTAÑOLA complí 88 anys i ens mostrà la seva vitalitat i joventut, recreant situacions humorístiques plenes d'anècdotes de l'actualitat diaria.


ROSA AGENJOJOAQUIM MUNTAÑOLA


MAIG

SALA 1 - JOSEP GRAU GARRIGA - Tapissos
SALA 2 - JOAN MIRÓ i l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat - Fotografia

GRAU GARRIGA, que actualment viu a Anjou (França), va ser l'impulsor dels nous conceptes aplicats al tapís, tasca que va dur a terme als anys '60 en la que fou l'Escola Catalana de Tapís, antiga Casa Aymat, de Sant Cugat. Ha estat el pioner en la renovació de l'art textil a nivel de tot l'estat, projectant el tapís a la categoria d’art i acaparant l'atenció del món artístic a nivell nacional i internacional.

JOAN MIRÓ i l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat - L'exposició és un valuós document fotogràfic del pas de Miró per l'Escola Catalana de Tapís, on realitzà el seu primer tapís titulat "Tarragona", conjuntament amb Josep Royo, col·laborador seu a partir d'aquest moment i durant més d'una dècada. Aquesta col·laboració deixà, a la mort de Miró, una important col·lecció d'obra tèxtil que actualment està repartida per tot el món. Aquest treball conjunt, va contribuir en la difusió i projecció dels canvis conceptuals experimentats en aquella escola, que va traspassar les nostres fronteres.


GRAU GARRIGAMIRÓ i l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat


JUNY

SALA 1 - LIA KAUFMAN - Dibuixos
SALA 2 - ORFEO SOLER - Dibuixos i escultures

LIA KAUFMAN presenta setze dibuixos a llapis i color, que ens mostren la recerca profunda que ella fa de tot el que l'envolta, per tant, les seves obres estan plenes de simbols i significats plasmats amb cuidades i belles figuracions, que podriem qualificar de futuristes, entre l'exactitud de la raó i la creativitat. Les seves obres ens captiven per la gran dosi de comunicació que contenen i l'impuls vital que expressen d'aquesta artista.

ORFEO SOLER:"...A les seves obres hi ha un rerefons teòric fet a base de sentiment i passió...". "...Posa en totes les seves obres un profund sustrat ideològic, ple de pessimisme, que es nodreix d'una filosofia quevedesca que el porta a trobar en la negror i en la cendra allò mes profund dels seus personatges, que només arriben a la resurrecció després d'una suma de destruccions i amputacions. Malgrat això, no obstant, continuen essent d'un perfeccionisme sorprenent..."
Jaume Socias Palau, crític d'Art


LIA KAUFMANORFEO SOLER


JULIOL - AGOST

SALA 1 - ENRIC GIRALT - Fotografia, Pintura i dibuix
SALA 2 - ARTISTES D'UNA TEMPORADA - Pintura, dibuix i escultura

ENRIC GIRALT, mitjançant la pintura el dibuix i la fotografia, ens informa al voltant de situacions de l’home i el seu entorn. Amb la figura humana com a referència, ens parla de la incomunicació i la solitud de l’ésser humà davant la societat actual; dels seus patiments i situacions, del seu estat físic i psíquic.

La col·lectiva oferí obres d’alguns dels artistes que exposaren en la temporada que ara finalitzem i que són: ROSER AGELL, ROSA AGENJO, JOAQUIM BUDESCA, NEUS COLET, JOAQUIM CHANCHO, GRAU GARRIGA i GERARD SALA.


ENRIC GIRALTARTISTES D'UNA TEMPRADA


Colet, Neus
Cilindre amb dues cares
15x20x70 cm
Ferro, aiguafort i paper
2001
Sala, Gerard
El Perfum de l'ocell em sobrevola
61x54 cm
Mixta s/fusta
1996

SETEMBRE

SALES 1 i 2: 16 ANYS, 16 ARTISTES DE SANT CUGAT - COLECTIVA

En els últims anys, Sant Cugat ha destacat amb força dins el panorama de les arts visuals, i Canals-Galeria d’Art ha estat el centre més actiu de la ciutat en aquest sentit. Es mostra un exponent de la creació plàstica que avui aporta la ciutat.

En aquesta exposició s’hi pogué veure l’obra dels següents artistes: SERGI BARNILS, TATIANA BLANQUÉ, CABANAS ALIBAU, PEP CODÓ, NEUS COLET, MERCÈ DIOGÉNE, MARIA FABRE, TERESA FARRÉS, PERE FORMIGUERA, GÓMEZ GÁMEZ, GRAU GARRIGA, SALVADOR JUANPERE, JOSEP ROYO, JOAQUIM SOLÀ, JOAN TORTOSA i JORDI TRAPERHO.


16 ANYS, 16 ARTISTES
OCTUBRE

SALA 1 - SANTI CARRERAS - Pintura

SANTI CARRERAS, nascut a Manresa, és un artista vocacional, amb una densa formació, que torna al circuïts de l’art, després d’un parèntesi durant el qual ha estat elaborant, a porta tancada en el seu estudi, tota una sèrie de peces que no ha volgut treure a la llum fins ara.

En la present mostra, l’autor experimenta amb la tècnica de la serigrafia, però no per fer-ne una repetició, sinó que tot barrejant-la amb altres modalitats pictòriques, aconseguir peces úniques. L’autor també ha elaborat obres amb materials tan diversos com la tela, la fusta, el ferro o ha provat el collage com un altre dels camins a recórrer.


SANTI CARRERAS


NOVEMBRE

SALA 1 - CONXA IBÁÑEZ - Pintura i dibuix
SALA 2 - QUATRE ARTISTES D'AVUI - Avilés, Fita, Muxart i Amèlia Riera - Pintura

CONXA IBÁÑEZ -Canet de Mar 1929- Barcelona-, és una de les dones de la pintura catalana que ha destacat en els últims quaranta anys. Ella ha estat pionera en la recerca de noves formes expressives i ara ens presenta temes sobre paper dedicats a l’obra “La tempesta” de William Shakespeare d’una banda i de l’altra, dedica també obres al pensador i escriptor Walter Benjamin, quan s’acompleixen cent anys del seu naixement. Una de les particularitats de l’exposició és que es presenta per primer cop al país i que totes les obres van signades conjuntament per Conxa Ibáñez i l'escriptora Marta Pessarrodona.


CONXA IBÁÑEZ4 ARTISTES D'AVUI


Fita, Domènec
Pelat
92x73 cm
Mixta s/tela
1989

DESEMBRE

SALES 1 i 2: L'ART EN L'ANY DEL MIL·LENARI - COL·LECTIVA
L’art i els artistes santcugatencs es mostren a través d’una singular exhibició, en la qual hi són presents diferents tendències artístiques i algunes de les propostes més interessants que fan els nostres creadors, que des de Sant Cugat, difonen la seva obra a altres indrets del país i de l’estranger. Són artistes compromesos amb la seva ciutat, Sant Cugat, com lloc de creació i de difusió.


L'ART EN L'ANY DEL MIL·LENARI
email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2007