MOSTRA 2000

PLANTEJAMENTS
Jurat de Mostra 2000 fotografiat
davant del Monestir de Sant Cugat


La XII BIENNAL MOSTRA D'ART CONTEMPORANI CATALÀ 2000 constitueix un punt de referència de l'art jove de l'últim quart del segle XX, doncs en aquests últims vint-i-tres anys han passat per aquesta biennal descentralitzadora de l'art del nostre país, algunes de les firmes més destacades de l'actual panorama plàstic català: BROTO, XAVIER GRAU, VILADECANS, PEREJAUME, TOM CARR,... i ha estat pionera en la descentralització de l'art actual, en forma d'exposició itinerant per la nostra geografia.

La Biennal Mostra d'Art Contemporani Català és fidel reflex de l'art que ha nascut amb la democràcia a Catalunya. La Biennal 2000 és la dotzena edició d'un fet plàstic que va néixer a Sant Cugat del Vallès l'any 1977, coincidint amb el Congrés de Cultura Catalana que es realitzava aquell any en tot el país, i per tant, en el marc d'un esdeveniment de clara identitat nacional.

Des d'aleshores i fins avui, aquest destacat certàmen artístic ha escrit una història que és paral·lela a la de Catalunya, i en ell s'hi reflecteixen els grans aconteixements socials i culturals en els quals la biennal hi ha estat present -Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol '82, Olimpíada Cultural Barcelona '92, ...- i que ha viscut el nostre país en els últims vint-i-cinc anys.

Avui la Biennal pretén mostrar la consolidació de l'art de la democràcia en el món artístic del país.

Des de la primera edició fins l'actual, la Biennal ha estat itinerant per diferents ciutats del país, amb la intenció d'apropar l'art contemporani a la societat en general i d'incentivar la pluralitat i el contrast dels diversos llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia.

En uns moments de canvis successius i ininterromputs de la societat, l'actual Biennal, vol ser un toc d'atenció dirigit a la societat, mostrant alguns dels artistes joves més creatius del país que des del 1977 fins avui s'han donat a conèixer a través de la seva participació en la biennal i mostrant l'art que, nascut en la democràcia, avui ens projecta cap el nou mil·lenni amb personalitat propia. Durant tots aquests anys, la Biennal ha estat fidel reflex d'algunes de les corrents plàstiques més importants que s'han desenvolupat a Catalunya i Principat d'Andorra.

Des del moment de la seva fundació, ha estat una proposta de col·laboració de l'activa societat civil i les institucions que es comprometen vers les propostes més noves dels nostres artistes des de les comarques i permetent un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha permès l'apropament de la praxi artística fins els indrets més allunyats.

L'edició del 2000 és un resum del millor que s'ha mostrat en aquest fet desentralitzador l'art dels últims vint-i-cinc anys, que representa un alè d'aire fresc i d'esperança cap a l'art d'avui i cap una motivació de la societat vers l'espiritualitat de l'ésser humà.

Els plantejaments d'aquesta alternativa plàstica d'art jove descentralitzadora, han aconseguit agrupar en la seva organització, els sectors implicats en l'art dels nostres dies. Així, el jurat sempre ha estat format per representants dels galeristes, artistes, historiadors, crítics d'art i la Universitat. També empreses civils han esponsoritzat la mostra i diverses institucions han fet possible el seu recorregut itinerant. La Mostra és l'única manifestació d'aquestes característiques que existeix al continent europeu.

JURAT

El jurat de l'edició 2000 està format per tots els membres que des de la primera edició 1977, han fet aquesta tasca: ROSER AGELL, artista plàstic de Barcelona. ENRIC ANSESA, artista plàstic de Girona. JOSEP Mª CADENA, historiador i critic d'art del diari el "Periódico de Catalunya". MERCÈ DIOGÈNE, artista plàstic de Barcelona. PERE FALCÓ, Degá de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. FRANCESC FONTBONA, Historiador. ANNA GUASCH, crític d'art i professora de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. IMMA JULIÁN, crític d'art i professora d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona. JAUME MUXART, artista plàstic i ex Degá de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. CONXITA OLIVER, critic d'art del diari "Avui". ARNAU PUIG, historiador i crític d'art. GERARD SALA, artista plàstic i professor de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. ROSA SIRE, artista plàstic de Lleida. JOSEP UCLÉS, artista plàstic de Barcelona. JOSEP Mª XARRIÉ, Director del Centre de Restauració de la Generalitat de Catalunya i JOSEP CANALS, galerista i director de la Biennal.

EXPOSICIÓ

Amb els 33 artistes seleccionats, es realitza una exposició itinerant per Catalunya i el Principat d'Andorra, de maig de l'any 2000 a desembre de l'any 2001.


TORNAR A LA MOSTRA 

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2004