MOSTRA 2000

PRESENTACIÓ DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT

PRESENTACIÓ DEL JURAT

LA MOSTRA DE L'ANY 2000

Les avantguardes històriques, començant per Picasso i Miró i finalitzant per Clavé i Tàpies, han estat bons exemples per a les noves generacions. Homes i dones que en l'últim quart de segle han demostrat ser capaços de resistir les adversitats cojunturals del país i que avui es manifesten amb tota la seva força, com les generacions noves que han de seguir refermant el país, com un dels més creatius a nivell mundial.

Els artistes que hem seleccionat per formar part d'aquesta Biennal Mostra 2000, ja constitueixen una part d'una pàgina de la nostra història més recent. Ells reflecteixen les inquietuds i el moviment que s'ha desenvolupat dins l'últim quart de segle al nostre país, que, d'altra banda, coincideix amb el període de recuperació de les llibertats col·lectives. Per això, podem dir que som els integrants d'un testimoniatge de tota una època.

L'eclecticisme artístic de les últimes dècades, es manifesta també en aquesta selecció en la qual els artistes, cadascun amb el seu estil, s'endinsen en els corrents revisionistes que s'han desenvolupat a tot Europa durant la segona meitat del segle, establint diferents ismes en les obres que conformen aquesta biennal.

El que ens mostra la present exposició és l'addició del fet més local, amb el més universal, ni millor ni pitjor que altres propostes, però sí que és l'autèntic pols creatiu que dona Catalunya en l'actualitat.

Però a aquesta exposició commemorativa, reflex parcial de totes les anteriors, perquè no podia ser tan àmplia com desitjaríem, ni tots els artistes designats en les anteriors biennals podien ara participar en l'actual, a aquesta exposició, diem, no s'hi observarà cap defallença respecte de les "modes" acomodaticies o amatents només al mercat. Si per alguna cosa s'ha distingit la Biennal Mostra d'Art Contemporani Català de Sant Cugat del Vallès, ha estat per la seva intransigència en no cedir davant del que no fos un signe o un impuls de la creativitat. Aquí sempre s'ha anat a buscar allò que més posés de manifest l'autenticitat de l'artista però, també la creativitat que aquest aportava al nostre món.

Sempre hem entès que entre nosaltres, als Països Catalans, en els temps moderns, la creativitat hi era molt viva i en plena empenta. Però això no només a la història moderna, sinó en els temps actuals. N'ha estat la prova que, a cada convocatòria, els que hi ha acudit en primer lloc han estat els joves i, aquests, no han fet mai el retret que malgrat ser un certàmen que ja porta molts anys convocant-se, i que ha passat per circumstàncies en les que sembla que els acomodaments haurien estat l'actitud més normal, no ha succeït res d'això i, cada dos anys, s'ha mostrat fresc, inquiet i al dia, fos o no agradable o de moda el que s'hi mostrava.

No és un certàmen de vells o de valors reconeguts. Res d'això. Primer els joves i després també els joves són els qui concorrent, tot i sabent que hi ha un jurat dur, que triarà qualitat, innovació i creativitat, tres elements que conjugats són, potser, massa forts. Però els joves hi van, perquè si són escollits saben que és un guardó.

Efectivament, aquí s'han estrenat a la palestra de l'art contemporani la major part dels artistes que actualment configuren l'actualitat catalana i que molt aviat s'inicien a la confrontació internacional de la plàstica contemporània. Artistes reconeguts per primer cop a la Biennal Mostra d'Art Contemporani Català, han esdevingut poc temps després determinants a la plàstica d'Europa i d'Amèrica del Nord.

Els fets de totes aquestes declaracions són als murs d'on es celebra el certàmen.


El jurat


TORNAR A LA MOSTRA 

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2004