MOSTRA 2002

PLANTEJAMENTS

25è aniversari

La XIII BIENNAL MOSTRA D'ART CONTEMPORANI CATALÀ 2002, vol constituir un punt de referència de l'art jove català de l'inici del segle XXI, ja que amb aquesta edició es celebra el vint-i-cinquè aniversari d'aquesta biennal desentralitzadora, sorgida a Sant Cugat del Vallès, en un moment de reconstrucció de la identitat del país.

Algunes de les firmes més destacades de l'actual panorama plàstic del país s'han donat a conèixer a través de la Biennal Mostra d'Art Contemporani Català, que ha estat pionera en la descentralització de l'art actual, en forma d'exposició itinerant per la nostra geografia.

La Biennal Mostra d'Art Contemporani Català 2002, vol mostrar l'art més punyent que es fa actualment en el nostre país.

La Biennal que aquest any 2002 celebra la seva tretzena edició, va néixer a Sant Cugat del Vallès l'any 1977, coincidint amb el Congrés de Cultura Catalana i per tant, en el marc d'un esdeveniment de clara identitat nacional. Des d'aleshores i fins avui, aquest destacat certàmen artístic ha escrit una història que és paral·lela a la de Catalunya, i en ell s'hi reflecteixen els grans aconteixements socials i culturals, en els quals la biennal hi ha estat present –Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol '82, Olimpíada Cultural Barcelona '92, ...- i que ha viscut el nostre país en els últims vint-i-cinc anys.

En uns moments de canvis successius i ininterromputs de la societat actual, la XIII Biennal Mostra d'Art Contemporani Català 2002 vol ser un toc d'atenció dirigit a la societat, mostrant alguns dels artistes més creatius del nou segle.

Des de la primera edició, celebrada el 1977, fins l'actual de l'any 2002, la biennal ha estat itinerant per diferents ciutats del país, amb la intenció d'apropar l'art contemporani a la societat en general i d'incentivar la pluralitat i el contrast dels diversos llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia, cosa que es vol continuar en aquesta nova edició.

La cultura necessita creadors, a més d'espectadors, i els creadors necessiten un ajut difós, imparcial i generalitzat a la seva base, amb ajudes senzilles, poc espectaculars, que no es veuen i no es capitalitzen en els mitjans, però que creen clima de creativitat. Només en aquest context, una cultura pot respirar amb vitalitat i això és el que ha intentat fer la biennal, durant els últims vint-i-cins anys tot unint el segle XX, amb el XXI.

Des del moment de la seva fundació, ha estat una proposta de col·laboració de l'activa societat civil i les institucions que es comprometen vers les propostes més noves dels nostres artistes des de les comarques, permetent un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha permès l'apropament de la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

L'edició del 2002 representa un alè d'aire fresc i d'esperança cap a l'art d'avui i cap una motivació de la societat vers l'espiritualitat de l'ésser humà.

Els plantejaments d'aquesta alternativa plàstica descentralitzadora d'art jove sorgida a Sant Cugat del Vallès –Barcelona-, ha aconseguit agrupar en la seva organització, els sectors implicats en l'art dels nostres dies. Així, el jurat sempre ha estat format per representants dels galeristes, artistes, historiadors, crítics d'art i la Universitat. També empreses civils han esponsoritzat l'exposició i diverses institucions han fet possible el seu recorregut itinerant. La Biennal Mostra d'Art Contemporani Català és l'única manifestació d'aquestes característiques que existeix al continent europeu.

JURAT

El jurat de la XIII Biennal Mostra d'Art Contemporani Català 2002 està format per JOSEP CERDÀ, Degà de la Facultat de BB.AA. de Barcelona, JOAQUIM CHANCHO, pintor. JOAN BUFILL, crític d'art del diari "La Vanguardia" CARME MOLET, pedagoga del Museu Morera de Lleida, RICARD PLANAS, Director de la revista BonArt de Girona i JOSEP CANALS, Director de la Mostra i membre del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya.

EXPOSICIÓ

Amb els artistes seleccionats pel jurat, es realitza una exposició itinerant per Catalunya i el Principat d'Andorra, de maig del 2002 a desembre del 2003.


TORNAR A LA MOSTRA

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2004