MOSTRA 2004

PLANTEJAMENTS

En un moment de recuperació de les llibertats nacionals i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana naixia l’any 1977 la primera Mostra d’Art. En aquella ocasió, solament hi exposaren artistes de Sant Cugat, a fi que fos un repàs de com estaven les arts plàstiques en la vila. Aquella primera edició es va exposar a Sant Cugat i a Camprodon.

A partir d’aquella primera experiència i sempre sota la direcció del seu creador Josep Canals, la Mostra ha crescut amb els anys com alternativa plàstica, convertint-se en una biennal important a Catalunya, tot implicant-s’hi institucions i empreses.

L’any 2002, és celebrà la XIII Biennal Mostra d’Art Contemporani Català, amb la que es va commemorar el 25è aniversari d’aquesta alternativa plàstica

BIENNAL 2004

És en aquest any que es celebra la catorzena edició d’aquest fet descentralitzador del nostre art nascut a Sant Cugat del Vallès l’any 1977, tot coincidint amb el Congrés de Cultura Catalana i, per tant, en el marc d’un esdeveniment de clara identitat nacional. Des d’aleshores i fins avui, aquest destacat certamen artístic ha escrit una història que és paral·lela a la de Catalunya, i en ell s’hi reflecteixen els grans aconteixements socials i culturals, en els quals la biennal hi ha estat present –Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, aconteixements que ha viscut el nostre país en els últims vint-i-cinc anys.

Des del moment de la seva fundació, ha estat una proposta de col·laboració de l’activa societat civil i les institucions, que es comprometen vers les propostes més noves dels nostres artistes des de les comarques. Això ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

Durant l’any 2003 es van fer reflexions i es van mantenir converses amb membres del jurat i de les institucions, a fi de millorar en el possible la biennal per tal de que després de vint-i-cinc anys d’història s’adapti al tarannà del nou segle.

La biennal ha apropat l’art contemporani a la societat en general i ha incentivat la pluralitat i el contrast dels diferents llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia, aspecte que es continuarà en l’edició de 2004.

SANT CUGAT presenta al país una nova forma de veure, apreciar i entrendre millor l’Art Contemporani Català.

XIV BIENNAL MOSTRA D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2004

En uns moments de canvis successius i ininterromputs de la societat actual, la XIV Biennal Mostra d’Art Contemporani Català 2004, vol ser un toc d’atenció dirigit a la societat, mostrant alguns dels artistes més creatius del nou segle i que parlen de la diversitat cultural, –un dels eixos del Fòrum de les Cultures– mitjançant les arts visuals.

La cultura necessita creadors, a més d’espectadors, i els creadors necessiten un ajut difós, imparcial i generalitzat a la seva base, amb ajudes senzilles, poc espectaculars, que no es veuen i no es capitalitzen en els mitjans, però que creen clima de creativitat. Només en aquest context una cultura pot respirar amb vitalitat, i això és el que ha intentat fer la biennal, durant els últims vint-i-sis anys tot unint el segle XX, amb el XXI.

L’edició del 2004 representa un alè d’aire fresc i d’esperança cap a l’art d’avui i cap una motivació de la societat vers l’espiritualitat de l’ésser humà.

Els plantejaments d’aquesta alternativa plàstica descentralitzadora d’art jove sorgida a comarques ha aconseguit amb els anys agrupar en la seva organització a diferents sectors implicats en l’art dels nostres dies. Així, el jurat sempre ha estat format per representants dels galeristes, artistes, historiadors, crítics d’art i la Universitat. També empreses civils han esponsoritzat l’exposició i diverses institucions han fet possible el seu recorregut itinerant. La Biennal Mostra d’Art Contemporani Català és l’única manifestació d’aquestes característiques que existeix al continent europeu.

JURAT

El jurat de la XIV Biennal Mostra d’Art Contemporani Català 2004, representa el sector de les arts plàstiques a Catalunya, està format per Josep Cerdà, Degà de la Facultat de Belles Arts de Barcelona; Joaquim Chancho, pintor; Joan Bufill, crític d’art del diari “La Vanguardia”; Carme Molet, pedagoga del Museu Morera de Lleida; Ricard Planas, Director de la revista BonArt de Girona; i Josep Canals, Director de la Mostra i membre del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya.

EXPOSICIÓ

Amb els artistes seleccionats pel jurat, es realitza una exposició itinerant per Catalunya i el Principat d’Andorra, de maig del 2004 a maig del 2005.

EN RESUM

La Biennal Mostra d’Art Contemporani Català és una biennal d’art d’ampli prestigi avui reconegut al país, sorgida de la seva activa societat civil que ha aconseguit implicar-hi diferents administracions públiques i privades.

En aquesta nova edició la Biennal serà fidel reflex del que és el país i els seus artistes, ja que s’intentarà que els que siguin seleccionats representin l’art que es fa a tot el territori.


TORNAR A LA MOSTRA

email:
Copyright © Canals, Galeria d'Art 2004